2020 m. balandis: Žieminių rapsų pasėlių priežiūros darbai

2020 04 03

2020 m. balandis: Žieminių rapsų pasėlių priežiūros darbai

Iš pradžių įvertinkime pasėlių faktinę būklę, kuri buvo kovo mėnesio pabaigoje. Turime pastebėti, kad žieminiai rapsai nuo jų sudygimo momento iki kovo trečios dekados pradžios (šaltų naktų periodo) nebuvo praradę savo žalios spalvos. Visą šį laikotarpį tiek lapuose, tiek stiebuose pakako chlorofilo. Vadinasi, daugiau ar mažiau vidurdienio metu augalai vykdė fotosintezės procesą – tai ir išsaugojo žalią augalų spalvą.

Kyla klausimas, kokią įtaką kovo 22-31 dienų laikotarpiu buvusios 3-8 laipsnių šalčio naktys turėjo žieminių rapsų augalams. Jos paveikė visus pasėlius, tik skirtingu intensyvumu. Atskirose dalyse šalčio stresas buvo skirtingas – labai susilpnėjo turgorinis spaudimas stiebuose bei lapuose, atsirado žaizdelių lapuose ir silpnesniuose stiebeliuose. Tačiau apie tokių augalų likimą spręsti dar ankstoka. Augalų apsaugos specialistai mus įspėja, kad per šalčio pažeistas augalo vietas lengviau pateks tiek ligų, tiek kenkėjų pradai.

Pasėlių tankumas yra arba optimalus – 20-25 vnt. m-2, arba šiek tiek didesnis – 28-35 vnt. m-2. Tačiau pavojingai per tankių (>40 vnt. m-2) pasėlių – ypač mažai. Nuostabą kelia tik žieminių rapsų dabartinis išsivystymo laipsnis. Augalų pagrindinio stiebo žiedynuose jau dabar žiediniai butonai yra „pabėgę“ nuo lapų apkloto ir visiškai atvirai priima saulės spinduliuotę. Tuo tarpu stiebai tik šiuo metu pradėjo ilgėti. Dėl to sudėtinga įvertinti jų faktinį vystymosi etapą ar augimo tarpsnį. Tarkime, jog kovo mėnesio pabaigoje rapsų augalai buvo stiebo ilgėjimo – butonizacijos augimo tarpsnyje arba V-VII organogenezės vystymosi etapuose. Vertinant vizualiai – žieminių rapsų pasėlių būklė „gera“.

Dabar viskas priklausys nuo mūsų pačių gebėjimų pasėlių priežiūroje, nes prognozuotoss balandžio mėnesio sausros veikiausiai nebus, o lietaus pakaks. Šaltos naktys taip pat baigsis balandžio pirmosiomis dienomis. Sinoptikai prognozuoja normalius orus visam mėnesiui. Be abejo, su trumpalaikiais nukrypimais, kadangi Lietuvoje tai įprastas reiškinys.


Svarbiausi pasėlių priežiūros darbai iki žydėjimo proceso

Nors absoliučios žieminių rapsų pasėlių dalies dabartinė būklė leidžia prognozuoti padidintus 4-5 t ha-1 ar didesnius derlingumo dydžius, tačiau jų praktinei realizacijai gali nepakakti fosforo bei kalio. 2019 metų rudenį, dėl lėšų trūkumo, kai kurie ūkiai prieš žieminių rapsų sėją skyrė per mažas fosforo ir kalio trąšų normas, kurių galėtų pakakti 3,0-3,5 t ha-1 sėklų derlingumui išauginti.

Vertėtų pagalvoti – kaip kompensuoti šių elementų trūkumą? Ar naudoti intensyvesnius tręšimus per lapus, ar naudoti „Biomas Grow“ bakterijas, dirvoje atpalaiduojančias fosforą ir kitus elementus, kuriuos lengvai gali įsavinti augalai, o galbūt naudoti abu sprendimus.

Didesnė žieminių rapsų pasėlių dalis jau patręšta azoto trąšomis. Vidutinės tręšimo normos buvo 80-110 kg ha-1 azoto. Ūkiai žieminius rapsus tręšė arba amonio salietra, arba „KAS“ + „Limus Clear“. Kiek vėliau, po 8-12 dienų buvo paskleistas ir amonio sulfatas 150-200 kg ha-1 fiziniu svoriu arba 33-44 kg ha-1 azoto ir 36-48 kg ha-1 sieros. Tai labai teisinga taktika. Likusią azoto normos dalį – 70-85 kg ha-1, reikėtų atiduoti butonizacijos tarpsnio metu. Taip pat apie 25-35 kg ha-1 azoto paliekame papildomiems tręšimams per lapus iki žydėjimo ir ankštaroms susiformavus.

Kovo mėnesio trečią dekadą tręšimai per lapus praktiškai buvo sustoję dėl prasidėjusių naktinių šalčių ir sulėtėjusio augalų augimo. Artimiausiu metu prognozuojami trumpalaikiai krituliai padės atsigauti dėl šalčių stresuotiems pasėliams, o pasibaigus šalnoms ir pakilus dienos temperatūrai, reikės pasėlius purkšti laisvųjų amino rūgščių ir mikroelementų tirpalais. Tirpalai sudaromi siekiant panaikinti jau šiuo metu augaluose išryškėjusį elementų deficitą ir paskatinti jų vegetaciją bei fotosintezės intensyvumą.

Į darbinį tirpalą galima įmaišyti: „Micorfert“ (1,0 l ha-1) + „Wilis NPK“ (2-3 kg ha-1) + „Thiomax Oil“ (1-3 l ha-1) + „Karbamidas“ (7 kg ha-1). Šiuose produktuose esantys elementai ypač reikalingi rapsų vystymosi procesams tęsti ir nesukelia didesnio streso jų augalams. Žieminiai rapsai pavasarį herbicidais apdorojami rečiau, tačiau rudenį nepavykus jų panaudoti ar esant nepakankamam jų veikimui, pavasarį rekomenduojama panaudoti „Galera“ (0,3 l ha-1) + „Sito Plus“ (0,1 l ha-1).

Naudojimo laikas pavasarį turėtų būti nuo stiebo ilgėjimo pradžios iki kol lapai uždengs butonus. Jeigu rapsų pasėlyje nėra kibiojo lipiko, galima rinktis „Cliophar 600SL“ (0,2 l ha-1) + „Sito Plus“ (0,1 l ha-1). „Cliophar“ purškimo leidžiamas laikas tęsiasi iki butonizacijos tarpsnio. Jeigu rapsų pasėliuose gausu javų pabirų ar varpinių piktžolių, naudojama „Fusilade Forte“ (0,6-1,0 l ha-1).

Žinome, kad rapsų fotosintezės našumas lenkia energijos sąnaudas šio proceso poreikiams patenkinti tik esant orų temperatūrai virš 6-7 laipsnių šilumos, o normalus žieminių rapsų augimas bei vystymąsis užtikrinamas tik dienos metu esant orų temperatūrai ne žemesnei kaip 8-12 laipsnių šilumos. Todėl galima teigti, kad balandžio mėnesis bus palankus visų žiemkenčių augimui ir jų priežiūros darbams. Be abejo, bus ir lietingų periodų, kai bus sudėtingiau rasti tinkamą laiko tarpą pasėlių apsaugos ar papildomų tręšimų (purškimams per lapus) priemonėms panaudoti. Tačiau bus tiek labai saulėtų dienų, tiek dienų su pragiedruliais.

Svarbu gebėti kokybiškai įvertinti pasėlio būklės pokyčius, priimti ir įgyvendinti teisingus technologinius sprendimus. Antai, kovo mėnesio pabaigoje kai kuriose kenkėjų gaudyklėse jau buvo rasti stiebinio paslėptastraublio suaugėlių. Todėl tuomet rekomendavome tręšiant per lapus panaudoti ir kontaktinį insekticidą „Fastac“ (0,2 l ha-1). Ši rekomendacija išlieka galioti ir dabar. Svarbu surasti tinkamą laiką, kai orų sąlygos leidžia tai daryti.

Orams sušilus, vėl tęsiasi spartus stiebo augimas, formuojasi nauji lapai ir sparčiai auga šoninės šakelės su savo žiedynais. Greitai prasidės tikrasis butonizacijos tarpsnis, kai susiformuoja visos žiedo dalys, didėja ir fiziologiškai bręsta žiedadulkės. Šiame etape žieminiai rapsai paskutinį kartą turėtų būti tręšiami azoto trąšomis (70-80 kg ha-1). Taip pat purškiami augimo reguliatoriumi ir tręšiami mikroelementais bei siera per lapus.

Tokiam tręšimui naudojamas toks tirpalas: „Caryx“ (0,7-1,0 l ha-1) + „Oligo Ranau“ (1,0 l ha-1) + „Oligo Boron“ (1,0 l ha-1) + „Bratan Foliar“ (2,0-3,0 l ha-1) + „Thiomax Oil“ (1,0-2,0 l ha-1) + „Fastac“ (0,2 l ha-1) + „Karbamidas“ (5-10 kg ha-1). Sisteminį insekticidą reikėtų naudoti tuomet, jeigu pasėliuose yra rapsinių žiedinukų.Caryx“ skatina naujų šoninių šakų ir šakelių formavimąsi, o mikroelementai ir azotas paskatins augalų biomasės didėjimą bei naujų butonų formavimąsi šalutiniuose žiedynuose.


VII-VIII-tieji organogenezės etapai

Šiuo metu (balandžio mėnesio antroje pusėje) rapsų žiediniai butonai tiek pagrindiniame žiedyne, tiek šoninių šakų žiedynuose išauga iki galutinio dydžio. Tada jie įgyja žalsvai geltoną spalvą, o visi žiedo organai baigiami paruošti apsivaisinimui. Siekiant pagreitinti butonų brandos procesą, pakartojamas pasėlių tręšimas per lapus ir purškiamas sisteminis insekticidas nuo rapsinio žiedinuko.

Tam naudojamas toks tirpalas: „Proteus“ (0,75 l ha-1) + „Oligo Boron“ (1,0 l ha-1) + „Thiomax Oil“ (2,0-3,0 l ha-1) + „Bratan Foliar“ (2,0-5,0 kg ha-1) + „Karbamidas“ (5-7 kg ha-1). Jeigu vyrauja sausra ar šaltos naktys, ir augalai patiria stresą, rekomenduojama panaudoti ir amino rūgščių produktą „Microfert“ (1,0 l ha-1).

Esant reikalui purškimą insekticidu nuo žiedinuko pakartojame vienu iš sisteminių insekticidų: „Proteus“ (0,75 l ha-1) ar „Biscaya“ (0,3 l ha-1). Paskutinį kartą nuo jų purškiama geltono butono tarpsnyje, įdedant ir žydėjimą bei ankštarų užmezgimą skatinančių mikroelementų „Oligo Boron“ (1,0 l ha-1) + „Thiomax Oil“ (1,0-2,0 l ha-1).


IX-asis etapas

Manome, kad šį pavasarį, jeigu neįvyks kardinalių oro sąlygų pokyčių, žieminiai rapsai turėtų pradėti žydėti balandžio pabaigoje. Iš pradžių pražysta centrinių žiedynų kekių žiedai, o po to – šalutinių ūglių. Rapsų pasėliai žydi ilgą laikotarpį – 22-28 dienas, kadangi atskiruose augaluose žiedynai būna pasiekę labai skirtingą išsivystymo laipsnį. Be to, atskirose lauko vietose ir pasėliai būna skirtingo išsivystymo laipsnio.

Kiekvieno augalo žydėjimo vidutinė trukmė tęsiasi 12-14 dienų, atskiro žiedo –  3-5 dienas. Po apsivaisinimo žiedo dalys dar 5-7 dienas saugo gležną ankštarėlę. Dėl to, tik praėjus savaitei po žydėjimo pradžios, nukrenta žiedo vainiklapiai ir tuomet pamatome ankštarėles. Tada prasideda optimalus laikas fungicido „Cantus Gold“ (0,5 l ha-1) naudojimui.

Plačiau apie tai atskleisime kituose straipsniuose.

 

Andrius Lukoševičius
AB „Linas Agro“ technologijų vystymo ir mikroelementų prekybos vadovas
Mob.: 8 686 56652

 

Prof. Albinas Šiuliauskas
Mob.: 8 698 46122

 

Linasagro.lt puslapyje yra naudojami keturi pagrindiniai slapukų tipai.

Naršydami toliau Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu.

Išsami informacija apie slapukus ir jų naudojimo tvarką