Į ką atkreipti dėmesį, renkantis žieminių kviečių veisles rudens sėjai?

2018 09 06

Į ką atkreipti dėmesį, renkantis žieminių kviečių veisles rudens sėjai?

Šių metų sezonas ypatingas – nors karštis ir sausra labai sumažino pasėlių derlių, bet javapjūtę galėjome pradėti ir baigti kaip niekada anksti. Todėl turime pakankamai laiko kokybiškai paruošti laukus rudens sėjai ir optimaliu laiku pasėti žieminius javus. O tai būtų tvirtas pagrindas būsimų metų derliui!

Sausra ir sėklų kokybė

  • Sausra turėjo įtakos ir sėklinių pasėlių kokybei. Šiemet sėklinių pasėlių derlius mažesnis, todėl kai kurių žieminių javų veislių kiekiai riboti.
  • Šiemet sėklos norma kilogramais į ha turėtų būti mažesnė, nes dėl sausų orų grūdai smulkesni – mažesnė 1000 grūdų masė. Todėl prieš sėjant vertėtų pasitikslinti sėklų normą. Įvairių rūšių javų sėklų normą patogiai galima pasiskaičiuoti, naudojantis mobiliąja programėle „RapsaiLT technologijos“. Atsisųskite ją nemokamai!
  • Karšti orai teigiamai paveikė sėklinių grūdų kokybę – pavyko nukulti sausą derlių, ir paruoštų sėklų daigumas yra labai aukštas!

Ar žinote, kad praktikoje labiausiai pasiteisina, kai:

  • apie 30 proc. ūkio kviečių pasėlių sudaro ankstyvos veislės,
  • pagrindinis kiekis – apie 50 proc. pasėlių skiriama vidutinio brandos laiko veislėms,
  • 20 proc. paliekama vėlyvoms veislėms.

Kiekviena skirtingo brandos laiko žieminių kviečių veislė turi savų privalumų:

Balitus – ankstyva ir žiemkentiška, atspari išgulimui, veislė, derlingumu nenusileidžianti ilgesnio brandos laiko veislėms.

Etana – visomis svarbiausiomis savybėmis (aukštas ir stabilus derlingumo potencialas, geras žiementiškumas, atsparums ligoms) labiausiai subalansuota vidutinio ankstyvumo veislė – pagrindinė „Linas Agro“ asortimente, sparčiai populiarėjanti ūkiuose.

KWS Emil – kelerius metus iš eilės bandymuose ir ūkiuose viena derlingiausių vidutinio ankstyvumo veislių, užauginanti A kokybės kategorijos grūdus, gero žiemkentiškumo.

Išsamiau apie veisles - videoreportaže

Linasagro.lt puslapyje yra naudojami keturi pagrindiniai slapukų tipai.

Naršydami toliau Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu.

Išsami informacija apie slapukus ir jų naudojimo tvarką