2020 m. vasara: Kaip padidinti augalininkystės verslo pelningumą?

2020 03 26

2020 m. vasara: Kaip padidinti augalininkystės verslo pelningumą?

Lietuvoje dabar turime net 1,2 mln. hektarų puikios būklės žiemkenčių pasėlių – tokios kokybės dar nesame išgavę. Vasarojaus sėjai sąlygos geros, sėklinių grūdų pakanka ir jų sėja tikrai nevėluos. Kai kurie specialistai jau dabar prognozuoja aukštus žieminių rapsų ir javų būsimus derlingumo dydžius. Tad kokios gali būti abejonės dėl aukšto augalininkystės verslo ekonominio efektyvumo 2020 metais? Pasirodo, abejonių kilti gali.

Žalos dar gali padaryti ir pavasario šalnos bei sausros

Anksčiau prognozuotos šaltos naktys, kurių temperatūra nukrito iki 5–8 laipsnių šalčio, kėlė daug nerimo, bet didesnių nuostolių žiemkenčių pasėliuose nepadarė. Pastebėta, kad augalai ypač durpinguose dirvožemiuose tik šiek tiek praretėjo, tačiau žinant, kad šalnos gali pasirodyti ir vėlesniuose augalų augimo tarpsniuose, jos dar gali tūrėti neigiamo poveikio augalams.

Objektyviai vertinant būsimų orų prognozes ir žinant, kad yra žemių, kurios tinkamos šaltiems orams, egzistuoja vidutinė tikimybė, kad atskiruose laukuose ar atskirose jų vietose gali praretėti ar net žūti pavieniai augalai, mažos jų grupės. Žiemkenčių pasėlių išretėjimas galimas, tik kol kas nėra aišku, kokio mąsto jis gali būti. Todėl privalome būti pasiruošę visiems atvejams.

Visos papildomos pasėlių priežiūros ir gydymo priemonės didina auginimo sąnaudas. Prognozuojami mažai lietingi orai visą balandžio mėnesį ir jo antroje pusėje – tai kelia drėgmės deficito lengvesnėse žemėse pavojų. Priemolių dirvose drėgmės turėtų pakakti net iki gegužės pradžios. Balandžio viduryje žieminiai rapsai jau būna beveik visiškai suformavę žiedinius butonus pagrindinio stiebo žiedynuose, ir energiją skiria šalutinių šakų bei šakelių žiedynų formavimui. Todėl, balandžio pirmoje pusėje, kai intensyviai pradeda augti rapsų augalai, juose naudojame augimo reguliatorių Caryx, kuris labai suaktyvina šoninių šakų formavimą ir ženkliai padidina rapsų augalų derlingumą, nes būtent šoninėse šakose užauga apie 75 proc. viso sėklų derliaus.

Ūkininkams kyla klausimas, ar nenukentės žieminių rapsų šalutinių žiedynų būsimas produktyvumas priesmėlio dirvožemiuose. Dauguma žino, kad šiame rapsų vystymosi etape jų augalams reikia ne tik azoto, fosforo, kalio, bet ir sieros bei boro, kurie yra vieni iš svarbiausių elementų žiedinių butonų formavimosi ir žydėjimo procesams.

Šiuo atveju ūkininkai patenka į savotiškus spąstus: dėl sausros augalai savo šaknimis iš ariamojo horizonto menkai įsisavina maistinius elementus, tarp kurių – boras bei siera. Jei azoto, fosforo ir kalio augalai gali „pasiskolinti“ iš senesnių lapų bei stiebo, tai boro ir sieros – ne, nes šie elementai priklauso nereutilizuojamų elementų grupei, t.y., jie negali būti pakartotinai panaudoti. Tai reiškia, jog nei boras, nei siera iš vieno augalo organo negali pereiti į kitą. Trūkstant šių elementų, lėtėja žiedyno organų vystymasis ir net mažėja naujų butonų formavimosi tempai.

Situaciją pataisyti padės papildomi tręšimai

Jei per šį „badmetį“ susiformavę butonai ir gali pražysti, didelė jų dalis nesuformuoja ankštarų. Sieros trūkumą gerai parodo balta žiedų vainiklapių spalva, o vėliau – gelsvos spalvos ankštarėlės. Esant boro deficitui, tik kas kelintas žiedas sėkmingai apsivaisina. Bus reikalingi papildomi pakartotiniai tręšimai per lapus šių elementų mišinio trąšomis, net ir tuo atveju, jei šį pavasarį jau būtumėte rapsų pasėlius patręšę šiais elementais.

Į tręšimo darbinį tirpalą reikėtų įmaišyti ir kitų mineralinių elementų, insekticidų bei fungicidų, nes pasėliuose jau randama ligų bei kenkėjų pažeistų augalų. Keletą dienų iš eilės dienomis oro temperatūrai pakilus daugiau nei 10 laipsnių, galima naudoti maitinamuosius tirpalus purškimui per lapus.

Darbinis tirpalas žieminių rapsų pasėliams turėtų būti sudaromas taip: „Microfert“ (1 l ha-1) + „Starmax Mn“ (1 l ha-1) + „Thiomax Oil“ (1–2 l ha-1) + „Oligo Boron“ (1,0 l ha-1) + „Karbamidas“ (7 kg ha-1). Į tirpalą įmaišome ir insekticidą „Fastac“ (0,2 l ha-1) arba „Proteus“ (0,75 l ha-1). Jei šis purškimas sutaps su rapsų augalų stiebo ilgėjimo tarpsniu, tuomet galima kartu panaudoti ir augimo reguliatorių „Caryx“ (0,7–1,0 l ha-1), kad būtų paskatintas šoninių šakų formavimas.  

Be to, galima ankstyva sausra neigiamai paveiktų ir neseniai pasėto vasarojaus dygimą bei pirminį jų augimą. Ypač nukentėtų pupiniai javai, nes jų sėklų sudygimui reikia daug drėgmės. Jei sausra tęstųsi ir gegužės pirmąją pusę, drėgmės deficitą pajustų visų rūšių augalai ir visų rūšių žemėse. Tokiu atveju keletą kartų padidėtų poreikis tręšimų per lapus. Žinoma, artėjanti sausra praretins ir mūsų žieminių javų pasėlius, ypač esančius lengvose žemėse. Ūkiams, turintiems atitinkamas akėčias, jau dabar patartina nuakėti bent žieminių kviečių ir kvietrugių pasėlius, kurie nebijo akėjimo. Nuakėtose dirvose drėgmės išgaravimas vidutiniškai sumažėja 2–2,5 karto, lyginant su neakėtais pasėliais. Sąnaudos akėjimui mažos, o gauta nauda – didelė.

Šią vasarą žieminių kviečių, kurių pasėliai užima rekordinius plotus per visą Lietuvos istoriją, vidutinis derlingumas tikrai nebus žemesnis nei 2019 metais ir netgi yra aukšta tikimybė, kad grūdų prikulsime nemažiau nei 2015 metais. Svarbu per daug neišlaidauti, bet ir netaupyti, jei matoma, kad investicijos atsipirks. Vis dėlto, jei prognozės nesikeis ir formuosis sausas pavasaris, tuomet reikėtų ankstinti tręšimus azotu, kad augalai spėtų iš dirvos pasisavinti kuo daugiau maisto medžiagų, kol joje yra drėgmės.

Taip pat rekomenduojama ankstinti ir dažniau tręšti augalus per lapus maitinamuoju tirpalu, kuris užtikrins pilnavertį maisto medžiagų balansą augaluose. Visiems augalams be išimties tinkantis efektyvus tręšimas per lapus sudaromas renkantis šiuos produktus: „Thiomax Oil“ (1–2 l ha-1) + „Bratan Foliar“ (2–3 kg ha-1) + „Microfert“ (1 l ha-1) + „Karbamidas“ (5 kg ha-1). Šiuo tirpalu į augalą patenka subalansuotas visų mineralinių medžiagų kiekis ir kartu dėl aminorūgščių poveikio sumažinamas augalų patiriamas stresas bei paskatinamas jų augimas.

Dirvožemio savybes ir augalų augimo sąlygas gerina ir ankstyvas mikroorganizmų naudojimas pasėliuose. Tiksliaisiais bandymais nustatyta, kad panaudojus „Biomas“ bakterijų preparatų technologija („Biomas Organic“ naudojama prieš ražienų skutimą, „Biomas Grow“, „Biomas Universal“ ir „Biomas Protect“ – purškimui ant pasėlių), pagerėja dirvožemio fitosanitarinės savybės, padaugėja lengvai augalams prieinamų maisto medžiagų, pagerėja dirvos struktūra ir ilgiau išlaikoma dirvoje esanti drėgmė, o tai leidžia lengviau suvaldyti neigiamą sausros poveikį augalams ir išsaugoti jų derlingumą.

Pelną užtikrinti padės kukurūzų sėja

Neturint tikslesnės informacijos apie orų sąlygas gegužės–liepos mėnesiais, sunku patarti, kokioms augalų rūšims skirti daugiau dėmesio šio pavasario sėjai. Žinoma tik tiek, kad sausroms mažiausiai atsparūs yra vasariniai kviečiai, tačiau įprastais metais jie būna derlingiausi, o jų grūdai brangiausi. Sausrai atspariausi kukurūzai grūdams ir vasariniai miežiai. Per dideliam kritulių kiekiui atspariausios yra ganyklos, pievos, iš dalies, ir kukurūzai silosui.

Galima padaryti išvadą, kad mišrios specializacijos ūkiai visada laimės daugiau pasėję kukurūzų. Jei ūkininkams nepasiseks išauginti kokybiškų grūdų – gamins įvairias siloso rūšis. Įprastą vasarą iš kukurūzų jie prikuls daugiau grūdų nei iš vasarinių miežių, kvietrugių ar avižų. Be to, jų grūdų supirkimo kaina visada buvo aukštesnė už minėtų javų rūšių. Kukurūzų grūdams auginimas turi aukštą rizikos faktorių tik esant padidintam kritulių kiekiui ir juos sėjant augalininkystės specializacijos ūkiuose, nes stipriai vėluos jų grūdų branda ir bus didelės grūdų džiovinimo sąnaudos.

Jei ūkių savininkai priima šį rizikos veiksnį, tai tada juos sėti reiktų balandžio mėnesį. Taip pat kukurūzų auginimas grūdams ne tik padidina pajamas, bet ir stipriai gerina humifikacijos našumą dirvožemyje. Po kukurūzų nukūlimo, dirvožemyje vidutiniškai lieka nemažiau kaip 10 t ha-1 įvairių augalinių liekanų, iš kurių gali susiformuoti apie 2,5 t ha-1 humuso. Svarbiausias kukurūzų pranašumas, kad jie gerai dera lengvų priesmėlių žemėse ir čia jie neturi sau lygių, sprendžiant pagal gaunamo pelno dydį.

 

Andrius Lukoševičius
AB „Linas Agro“ technologijų vystymo ir mikroelementų prekybos vadovas
Mob.: 8 686 56652

Prof. Albinas Šiuliauskas
Mob.: 8 698 46122

 

Linasagro.lt puslapyje yra naudojami keturi pagrindiniai slapukų tipai.

Naršydami toliau Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu.

Išsami informacija apie slapukus ir jų naudojimo tvarką